Părintele Wiki

Wikipedia este o asociere din două cuvinte: „wiki” și „pedia”. Cuvântul „Wiki” în limba hawaiană  înseamnă „shared webiste”, iar cuvântul „pedia” reprezintă prescuratarea de la ecniclopedie. În anul 2001 Jimmy Wales împreună cu partenerul său Larry Sanger au dezvoltat site-ul de succes Wikipedia. Wikipedia are rădăcinile vechiului Nupedia. Pe data de 15 ianuarie 2001 s-a înfințat faimosul Wikipedia, sursa noastră, a tututror consumatorilor de internet. Wikipedia este sursa de inspirație a elevilor, studenților și nu numai.

Wikipedia este o enciclopedie liberă, multilingă, care este disponibilă în 285 de limbi. Wikipedia a luat naștere în limba română pe 15 iunie 2003. La articolele de pe Wiki poate participa oricine, iar modificările scăzute calitativ sunt anulate de utilizatorii Wiki ce reportează aceste incidente.

Jimmy Wales este cunoscut în mediul online sub pseudonimul Jimbo. Acesta a pus bazele fundației Wikimedia, fundație care se află pe primul loc în topul celor mai eficiente ONG-uri din lume. Deviza sa  pentru Wikimedia este: „Imaginați-vă o lume în care fiecare ființă umană poate participa liber la totalitatea cunoștințelor umane. Aceasta este promisiunea noastră.

Proiectele incluse în Wikimedia sunt: Wikționar – dicționar liber, Wikiștiri – sursă de știri, Wikisitat – citate și proverbe, Wikimanuale –  manuale și ghiduri libere, Wikispecii – director de specii, Wikisursă – bibliotecă liberă, Wikidiversitate – materiale didactice libere, Commons – resurse media partajate și Meta-Wiki – coordonarea tuturor proiectelor.  Conținutul acestor proiecteeste liber, gratuit și poate fi accesat de oricine.

Wikipedia ocupă locul 6 în topul celor mai accesate site-uri. Fiind un site disponibil în mai multe limbi, numărul accesărilor este în mod constant de 365 de miloane de cititori în întreaga lume.

Tu cât de des te informezi de pe Wikipedia?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s