Tribesourcing sinonim pentru mai puțină muncă?

Tribesourcing este un concept de care am auzit recent. Ce desemnează? De unde provine? Sunt doar câteva din întrebările pe care mici să purcedem să răspundem la aceste mistere.

Bănuiesc că toți știți că încă de la începuturi oamenii se grupau în triburi pentru a îndeplini mai ușor sarcinile pe acre le aveau, pentru a socializa. Două sau mai multe persoane sunt unite într-un trib/grup de aceleași interese comune pe care le au. Cu cât grupul are mai mulți adepți, cu atât sarcinile sunt mai puține și mai ușoare pentru fiecare.

Acest concept de tribesourcing este o uniune a două cuvinte: tribe care provine de la trib și sourcing care definește o serie de activități sau un departament dintr-o organizație.

Deci tribesourcing-ul definește motivarea, îndrumarea și implcarea unui grup care au scopul de a găsi soluții cât mai bune și a obține rezultatul dorit. Tribesourcing-ul este cel mai adesea folosit de companii pentru a găsi soluții cât mai complexe, complete și diversificate pentru problememele pe care le întâmpină. Tribesourcing-ul este adesea prezent în online, PR-iști sunt cei care beneficiază de avantajele acestui termen.

PR-iștii utilizează acest concept pentru a beneficia de rezultatul pe care îl doresc. Procesul de tribesourcing nu este unul complex. PR-istul trebuie să elaboreze strategia după care se va ghida, trebuie să creeze o identitate, o platformă, o informație atractivă, să o implementeze, să se ocupe de menținerea ei și să-i ofere valoare astfel încât să satisfacă un public larg.

Un exemplu de activitate de PR care nu iese în evidență ar putea fi atunci când personajul principal dintr-un film/serial utilizează o anumită marcă de parfum, un anumit tip de telefon. În acest fel activitatea de PR există, dar nu este foarte sesizabilă, însă acest prototip influențează viața oamenilor și se crează un efect de „turmă”.

În concluzie, tribesourcing-ul este realizat de un lider, iar majoritatea/toți adepții unui grup îl urmează pe acesta. Un bun exemplu pentru această situație ar fi cel în care mai multe persoane urmează un anumit comportament, după cum bine știți dansul Harlem Shake.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s