Social media sau doar internet?

Social media este un domeniu foarte cunoscut pentru consumatorii de internet. social media se referă la interacțiunea dintre oameni, la modul în care își crează legăturile cu alte persoane și împărtășesc și schimbă între ei anumite informații în mediul virtual. Un domeniu ce ia amploare cu fiecare accesare a utilizatorilor. Instrumentele web 2.0 care alcătuiesc social media sunt blogurile, Wiki, Social networking, Social Bookmarking, Second life, E-portofolii, Photo sharing, Skype, mesajele video, jocurile, mobile learning, RSS. În continuare voi încerca să definesc cât mai simplu câteva din aceste elemente care țin de social media.

Blogurile reprezintă pentru mulți un jurnal online în care informațiile sunt prezentate în ordine cronologică. Acesta este ușor de realizat și diseminat în rândul prietenilor, combină opiniile personale ale posesorului de blog cu informații preluate de pe alte site-uri.  Cei care dețin un blog pot primi feedback de la persoanele care le accesează blogul.

Wiki sunt platformele colaborative, pagini web ce sunt destinate schimbului de resurse. Caracteristica platformei Wiki este funcția deschisă de editare care permite oricărui utilizator  posibilitatea de a interveni și a crea resurse pentru alți utilizatori.

Social bookmarhing-ul reprezintă lista de resurse online pe care o stochează un consumator de internet. Listele pe care aceștia le salvează pot fi de trei tipuri: liste publice, liste accesibile unui anumit grup care are aceleași interese și liste care sunt accesibile doar persoanei care le-a creat.

Mesajele video sunt ușor de folosit pentru a se crea video-conferințe sau transfer de fișiere în cadrul unui grup limitat de prieteni. Windows Messenger, FlashMeeting sunt exemple reprezentative pentru această categorie. Skype este un program de succes deoarce utilizatorii pot efectua apeluri telefonice nelimitate indiferent de țara/ locul în care se află utilizatorii. Permite conversații telefonice cu până la 100 de persoane și este foarte ușor de instalat, iar apelurile prin internet sunt gratuite.

Photo sharing-ul desemnează publicarea sau transferul de fotografii digitale pe internet de către utilizatori. Cel care publică sau transferă fotografii are posibilitatea de a împărtășii fotografiilefie cu un public larg, fie privat. Flickr este cel mai folosit site de schimb de fotografii.

RSS este prescurtarea de la Really Simple Syndication și definește un ansamblu de flux de știri ce se bazează pe tehnologia web, informațiile sunt actualizate frecvent.  Utilizatorii de RSS nu mai trebuie să verifice manul ce se întâmplă pe site-urile lor favorite, ci vor fii anunțați în mod automat.

Rețelele de socializare sunt cele mai cunoscute în rândul consumatorilor de internet. Fiecare persoană care este consumatoare de internet știe ce este o rețea de socializare, ce presupune a avea un cont pe o astfel de rețea. Cea mai cunoscută rețea de socializare este Facebook. Prin intermediul acestei rețele persoanele care dețin un cond Facebook pot interacționa mai ușor, pot posta informații despre ei, pot împărtăși cu prietenii anumite știri/informații.

Rețeaua Yahoo a fost pentru o perioadă lungă de timp rețeaua web numărul 1 în România, acum locul acesteia a fost preluat de Facebook.  Rețele de socializare precum Facebook, LinkedIn, Twitter câștigă teren în fața bătrânului Yahoo.

Social media  este o infrastructură web-based, prin care utilizatorii publică informații cu conținut interesant pentru ei și prietenii lor. În concluzie, postarea de noi informații în social media este caracterizată de termenul diversitate.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s